En İyi Kombi ve En İyi Kombi Markaları - Kombi Uzmanından En İyiler [GÜNCEL]
Başlıklar
En iyi kombi arayışınızın son bulacağı ✌️ sayfaya hoşgeldiniz. Güvenilir, verimli, uzun garanti süresi olan ve az yakan (verimli) iyi bir kombi ne demek? İyi kombi, hem az yakarak ve uzun yıllar bozulmadan çalışarak sizin cebinizi korur hem de daha az doğalgaz tükettiği için milli kaynaklarımızı israf etmemiş olur. Daha verimli doğalgaz tüketimi, doğaya olan zararımızı da minimalize edecektir. Bu yüzden burada en iyi kombi markaları arasından en iyi kombi markasını seçeceğiz. Ardından bu marka tarafından üretilen en iyi kombi ve en iyi yoğuşmalı kombiyi seçeceğiz.
Kombi seçimi, başlarda kafa karıştırıcı bir süreç olabilir, ancak doğru profesyonel tavsiyeyle endişelenmenize gerek yok.
Çok büyük veya çok eski evler, daha yüksek sıcak su talebi veya uyumsuz boru hatları/radyatörler nedeniyle "kazan" kullanmamızı zorunlu kılabiliryor. Ancak bunun dışındaki çoğu ev için 24 ila 35 kW arasında güç veren bir kombi yeterli olur..
En iyi kombi markaları, en iyi kombi markası, en iyi kombi, en iyi yoğuşmalı kombi gibi seçimler yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğine, ve nelerden kaçınmanız gerektiğine değinelim...

Kombi Nedir? Bir Bakışta Kombiler
Kombiler, ev iş yeri gibi küçük alanları ısıtmak için kullanılan ısıtma cihazlarıdır. Doğalgazı oksijen ile yakarak evin her yerindeki musluklara ve ayrıca merkezi ısıtma sistemindeki radyatörlere sıcak su sağlarlar. Kombilerin çok tercih edilmelerinin 2 ana sebebi, boyutlarının fazla yer kaplamaması ve çalıştığı sırada yüksek ses çıkarmamasıdır. Öte yandan kombilerin kurulumu ve kullanımı kolaydır.
Kombi seçimi yapmadan önce bazı detaylara değinmemiz gerekiyor. Öncelikle kombi türlerini ele alalım. Kombi türlerini bilmeniz, bulunduğunuz alanda yeterli ısıtma sağlayabilecek en iyi kombiyi seçmemize çok yardımcı olacak.
Kombi Türleri
Temelde kombiler, konvansiyonel ve yoğuşmalı kombiler olmak üzere ikiye ayrılır.
Burada bacalı kombileri ve elektrikli kombileri de farklı birer tür olarak verebiliriz ancak bu anlamsız olacak, kafa karışıklığı yapabilecek.
Bacalı kombiler de aslında konvansiyonel kombilerdendir ve en eski teknolojiye sahip kombilerdir. Binanın bacasına bağlandıkları için rüzgarlı havalarda atık gaz kombiye geri gelebiliyordu. Ayrıca bacalı kombiler, gazı yakmak için aldığı oksijeni bulunduğu ortamdan alıyordu. Bu yüzden balkona konulması şarttı. Balkona koyduğumuz kombi de soğuk havada daha çok yakıyordu. Bu dezavantajlarından dolayı bacalı kombiler tarihe karıştı.
Elektrikli kombiler ise konvansiyonel ve yoğuşmalı kombilerden ayrı bir türdür. Elektrikli kombiler çok fazla elektrik tükettikleri için gelen fatura, doğalgaza göre hayli yüksek olur. Bu yüzden elektrikli kombileri de bir tarafa bırakıp asıl seçim yapmamız gereken konvansiyonel ve yoğuşmalı kombileri konuşalım.
1. Konvansiyonel Kombiler
Çok fazla dezavantajı olduğu için bacalı kombileri bir tarafa bırakıp, konvansiyonel kombi olarak hermetik kombileri inceleyeceğiz.
Hermetik kombiler, baca borusu ile dışardan oksijen alır ve ürettiği atık gazı dışarı verir. Kötü hava koşullarına ve su basıncı değişikliklerine karşı emniyet sistemleri vardır.

Yoğuşmalı olmaması sizi aldatmasın, bazı durumlarda yoğuşmalı kombi daha fazla yakar. Aşağıda hangi durumda hermetik, hangi durumda yoğuşmalı kombi almamız gerektiğine değineceğiz.
Buna ek olarak yarı hermetik kombi denilen bir türden de bahsediliyor. Bunun kafa karışıklığı yapmsaına izin vermeyin. Özetle yarı hermetik kombiler, eski bacalı kombilerin fan takılmış halidir. Binanın bacası olmadığında yarı-hermetik kombi kullanılarak, atık gazın dışarı atılması için bir boruyla dışarı çıkış verilir ve fan yardımıyla atık gaz dışarı atılır.
Hermetik kombi ile eski bacalı kombi arasındaki farka değinelim. Eski bacalı kombilerde, binanın baca gideri olması gerekiyordu. Çünkü atık gazı bu yolla atıyordu. Bu eski teknoloji olan bacalı kombiler oksijeni, kombinin bulunduğu ortamdan alıyordu. Dolayısıyla balkonda olmaları gerekiyordu. Dolayısıyla bacalı kombilerde, kötü hava koşullarında atık gaz sızdırma ve balkonda olan kombinin soğukta ısı kaybederek çok yakması (düşük enerji verimliliği) gibi büyük dezavantajlar söz konusu.
Oysa hermetik kombilerde dışarı açıklan bir delikten kombinin baca borusu geçirilir, ve kombi o borudan hem oksijen alır hem atık gaz atar. Dolayısıyla kötü havalarda gaz sızdırmaz ve kombiyi evin içine kurarak ısı kaybını önleriz.
2. Yoğuşmalı Kombiler
Yoğuşmalı kombiler, yüksek sıcaklığa sahip olan atık gazı yoğuşturarak (ısısını alarak) daha verimli çalışan kombilerdir.

Yoğuşma kelimesinin anlamını açalım. Yoğuşma ne demek? Yoğuşmalı kombiler neyi yoğuşturuyor? Bunun faydası ne?
Doğalgaz yandıktan sonra ortaya atık gaz ve havanın neminden kaynaklanan su buharı çıkar. Hermetik kombiler bu atık gazı ve su buharını, baca borusundan dışarı atar. Yoğuşmalı kombiler ise buhar ve gazı yoğuşturur.
Yoğuşma, gazların ısı kaybederek sıvıya dönüşmesidir. Dolayısıyla yoğuşmalı kombiler, çok yüksek sıcaklığı olan bu atık gaz ve su buharını, hermetik kombiler gibi direk dışarı atmaz, kombinin içinde bulunan borulardan geçirir. Borulardan geçtikce ısı kaybı ile gazın çoğu sıvıya dönüşür. Gaz olarak kalan az bir miktar atık gaz baca borusundan dışarı, sıvılaşan kısmı ise gider borusundan gidere verilir.
Böylece yaklaşık 120 derece sıcaklığı olan atık gazların sıcaklığını evi ısıtmak için kullanmış olur. Bu da ciddi bir enerji verimliliği demek.
Sağladığı enerji verimliliği nedeniyle yoğuşmalı kombiler en iyi kombilerdir.
Yoğuşmalı Kombi mi Konvansiyonel (Hermetik) Kombi mi?
Yoğuşmalı kombiler, yüksek enerji verimliliği sağladığı için çok tercih ediliyor. Ancak burada unutulmaması gereken bir detay var. Yoğuşmalı kombilerde yoğuşmanın gerçekleşebilmesi için kazan içi ısı farkı olması gerek. Aksi takdirde yoğuşma gerçekleşmeyecek, daha verimli diye aldığınız yoğuşmalı kombi daha az verimli olacaktır.
Eğer eviniz 100 metrekareden büyükse ve evinizde sürekli açık olan peteklerin uzunluğu en az 6 metretül ise yoğuşmalı kombi tercih ederek yüksek enerji verimliliği avantajından faydalanabilirsiniz. Aksi takdirde hermetik kombi almak daha doğru olacaktır.
Tek Eşanjör - Çift Eşanjör
Eşanjör, kombi içinde bulunan ve suyu ısıtan metal parçaya denir. Tek eşanjörlü bir kombide, hem musluk suyu hem de kalorifer petekleri bir eşanjör ile ısıtılır. Çift eşanjörlü kombilerde ise biri ana eşanjör diğeri plaka eşanjör olmak üzere 2 eşanjör vardır, musluk suyu ve peteklerin suyu ayrı eşanjörler ile ısıtılır.

Tek eşanjörlü bir kombi aldığınızda, petekler ısıtılıyorken musluğu açtığınızda anında sıcak su gelmez. Musluğu açar açmaz sıcak su gelmesi sizin için önemliyse çift eşanjörlü bir kombi almanız gerekiyor. Ayrıca tek eşanjörlü bir kombide kireç nedeniyle tıkanma problemi görülme ihtimali daha fazladır.
Kombi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Noktalar
Kombiler, özellikle kış aylarında ısınma probleminin giderilmesi için oldukça önemli. Ancak günümüzde yakıt maliyetleri düşünüldüğünde kullanacağımız kombinin ısı kaybı, faturalara yansıyacak ekstra bir maliyeti de beraberinde getiriyor. Bu nedenle tercih edeceğiniz kombinin uzun vadede sağlayacağı enerji tasarrufunu düşünerek seçim yapmanız gerekiyor. İlk yatırım maliyeti dışında, kombilerin teknik özellikleri ile ilgili bilgi edinmek gerekiyor.
Kombi satın alırken dikkat edilmesi gerekenler:
- Kombinin kullanılacağı alanın büyüklüğü (m2) ve bulunduğu konum
- Yapının izolasyon kalitesi
- Banyo sayısı
- Kombinin ürettiği ses yüksekliği (dB)
- Alan büyüklüğüne göre yeterli ısının sağlanabileceği güç (kW cinsinden)
- Tercih edilen kombi markasının teknik servis ve yedek parça imkanları
- Garanti süresinin uzun ve kapsamının geniş olması
- Kombinin enerji verimliliği (%92, %94, %98 gibi)
- Tercih ettiğiniz kombi markasının teknik servisinin bulunduğunuz ilde bulunması
- Kombinin üretiminde kullanılan parçaların ısıya ve diğer etkenlere dayanıklılığı
olarak sıralanabilir.
Kombi Kapasitesi - Minimum Kaç kW Almalıyım?
Kombi türlerini yukarıda anlattık. Peki kombilerde kapasite ne demek?
Kombilerde kapasite, "kW" (kilowatt) birimi ile ifade edilir. Bir kombinin kapasitesi ne kadar yüksek ise aynı anda o kadar çok gaz yakabilir. Bu da daha fazla ısı üretme gücü demek.
TOPLAM ALAN | YALITIMLI EV | YALITIMSIZ EV | İDEAL KOMBİ |
---|---|---|---|
60-100 m2 | 18 kW | 20 kW | Hermetik |
100-140 m2 | 20 kW | 24 kW | Yoğuşmalı |
140-180 m2 | 24 kW | 28 kW | Yoğuşmalı |
180-220 m2 | 28 kW | 30 kW | Yoğuşmalı |
220-260 m2 | 30 kW | 33 kW | Yoğuşmalı |
260-300 m2 | 33 kW | 35 kW | Yoğuşmalı |
Her yapının koşulları farklıdır. Dolayısıyla en doğru kapasite hesabını, bir teknik elemandan öğrenmek gerekir. Genellikle makine mühendisleri, bu hesabı yaparlar ancak uzun yıllar çalıştığı bölgede deneyim kazanmış ustalar da evin durumuna göre gerekli ortalama kapasiteyi söyleyebilirler.
En İyi Kombiler: En İyi 4 Kombi Markasından En İyi 8 Kombi
Konu en iyi kombi olunca, sadece en iyi kombi markalarının en iyi kombilerini ele almamız gerekiyor. Özellikle kombi gibi uzun yıllar boyunca (10-15-20 yıl) sorunsuz ve tasarruflu çalışması gereken bir cihazda!
Bununla beraber kombilerde teknoloji, diğer elektronik aletlerdeki gibi çok hızlı gelişmiyor. Bugünün en iyi kombisini satın aldığınızda, gönül rahatlığı ile 10, 15 belki de 20 yıl kullanacak ve -muhtemelen- yeni çıkacak çok iyi bir teknolojiden mahrum olmayacaksınız. Ayrıca kombiler, asıl yoğunluk kış aylarında olsa da her gün çalışıyor. Dolayısıyla enerji tasarrufu sağlayan iyi bir kombinin, uzun vadede satın aldığınız ücreti size geri ödeyeceği aşikar.
Tüm bunları bir araya getirdiğimizde, bu listede gerçekten en iyi kombilere yer vermek istedik. Bu bağlamda Buderus, Vaillant, Viessmann ve Bosch markalarının en iyi kombilerini ele aldık. Tabi bütçe, birçoğumuz için karar aşamasında önemli bir faktör. Bu yüzden her markanın en iyi kombisini verirken birer tane de o markanın en çok satılan fiyat/performans kombi modelini de önerdik.
Dilerseniz lafı fazla uzatmadan en iyi kombileri bir özellik tablosu üzerinden karşılaştıralım:
EN İYİ KOMBİLER | TÜR | KAPASİTE | VERİMLİLİK | MAKS. SES | EŞANJÖR | AĞIRLIK | RENK | GARANTİ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1. BUDERUS GB172-35 (En İyi Kombi) | YOĞUŞMALI | 33 kW | %93 | 52 db | ÇİFT EŞANJÖR | 52 KG | Beyaz, Siyah | 3 YIL |
2. VAILLANT ecoTEC PLUS 376/5-5 | YOĞUŞMALI | 35 kW | %92 | 54 dB | ÇİFT EŞANJÖR | 43 KG | Beyaz | 2 YIL |
3. VIESSMANN VITODENS 100-W | YOĞUŞMALI | 32 kW | %95 | 52 dB | ÇİFT EŞANJÖR | 43 KG | Beyaz | 2 YIL |
4. BOSCH CONDENS 7000i W | YOĞUŞMALI | 30 kW | %93 | 50 dB | ÇİFT EŞANJÖR | 52 KG | Beyaz, Siyah | 3 YIL |
1. En İyi Kombi: Buderus Logamax Plus GB-172 33kW Tam Yoğuşmalı Kombi
Titanyum ön camı ile oldukça şık duran Buderus GB-172 yoğuşmalı kombi, beyaz ve siyah renklerde satılıyor. 33 kW kapasite ile dublex ve triplex evlere bile rahatlıkla yeten Buderus GB-172, listemizin ilk sırasında yer alarak en iyi kombi ünvanını alıyor.
Buderus GB-172'yi en iyi kombi, aynı zamanda en iyi yoğuşmalı kombi, yapan tüm özellikleri:
- Titanyum ön kaplama ile şık tasarım, siyah ve beyaz olmak üzere 2 renk seçeneği
- 1:8 Modülasyon aralığı ile küçük evlerde/ofislerde daha az elektrik ve gaz tüketmek için 35 kW olan gücü 8 kat düşürebilmesi
- 33 kW yüksek kapasite
- 3 yıl garanti
- %93 yüksek verimlilik oranı
- Kaliteli ve uzun ömürlü materyal

Buderus'un ürettiği en iyi kombi olan GB-172, yüksek fiyatıyla akıllarda soru işareti bıraksa da uzun vadede yapılmış akıllıca bir yatırım olacaktır. Zira 1:8 modülasyon oranı ile küçük ev ve işyerlerinde gerektiği kadar enerji ve gaz tüketimi yapabiliyor ve genellikle 10 yıldan fazla bir süre boyunca hiç sorun çıkarmadan çalışıyor.
Buderus'un bu seride daha düşük kapasiteli modelleri de bulunuyor. Eğer bütçeden tasarruf etmek için daha düşük kapasiteli bir Buderus GB172 almayı düşünürseniz, Buderus yoğuşmalı kombiler sayfasından GB172 serisini inceleyiniz.
Eğer en iyi kombi markası olan Buderus'u uygun fiyatlarla satın almak istiyorsanız, 2021'in en çok satan Buderus kombisi olan Buderus GB062 24 kW yoğuşmalı kombi serisini inceleyin. (Buderus.com'da incele, Hepsiburada'da incele, Trendyold'da İncele)
En İyi Kombi Buderus GB172 33kW Tam Yoğuşmalı Kombi Tüm Linkleri 👇
2. Vaillant ecoTEC Plus 376/5-5 35 kW Tam Yoğuşmalı Kombi
Vaillant ecoTEC yoğuşmalı kombileri; Plus, Exclusive Green, Intro, Pro ve Pure olmak üzere 5 alt modelden oluşuyor.
Bu 5 alt model içinde en iyi kombi olarak Vaillant ecoTEC Plus yoğuşmalı kombi öne çıkıyor. Burada konumuz en iyi kombiler olduğu için öncelikle Plus serisinden bahsedeceğiz.
Vaillant ecoTEC Plus'ı en iyi tam yoğuşmalı kombiler listesinde öne çıkaran özellikleri:
- Sıcak su depolama ve NTC sensörü ile sürekli sabit sıcaklıkta su vermesi
- Uzun ömürlü paslanmaz çelik ana eşanjör
- Geniş teknik servis ağı
- 35 kW yüksek kapasite
- %92 yüksek verimlilik oranı
- 2 Yıl garanti

En iyi 3 kombi markasından biri olan Vaillant'dan şaşmam ama bütçemi korumak, fiyat/performans kombisi almak istiyorum diyenlere 2021'de en çok satan Vaillant kombisi olan Vaillant ecoTEC Intro 28 kW inceleyiniz. (Vaillant.com.tr'de incele, Hepsiburada'da incele, Trendyold'da İncele)
Vaillant ecoTEC Plus 376/5-5 Tam Yoğuşmalı Kombi Tüm Linkleri 👇
3. Viessmann Vitodens 100-W 32 kW Yoğuşmalı Kombi
Bir diğer en iyi kombi markası olan Viessmann; Vitodens 100-W, Vitodens 050-W, Vitodens 111-W, Vitodens 222-F ve Vitodens 242-F olmak üzere 5 ayrı alt modelde üretim yapıyor. Bu alt modellerden en iyi olanı Vitodens 100-W serisi.
En iyi kombiler listesine 3. sırada giren Viessmann Vitodens 100-W özellikleri:
- Dakikada 10 litre sıcak su sağlama kapasitesi
- Geniş 1:6 modülasyon aralığı (%17-%100)
- Vitotrol 100 UTDB günlük ve haftalık programlı dijital oda termostatı ile oda sıcaklığına bağlı konforlu ısınma opsiyonu
- Geniş teknik servis ağı
- 32 kW yüksek kapasite
- Paslanmaz çelik Inox-Radial ısıtma yüzeyi ile uzun ömürlü ve yüksek verimli
- %95 en yüksek verimlilik oranı
- 2 Yıl garanti

En iyi 3 kombi markasından olan Alman Viessman satın almak istiyor ancak bütçenizi de korumak durumunda kalıyorsanız, 2021'de en çok satan Viessman kombisi olan Viessmann Vitodense 50-W 24 kW inceleyiniz. (Viessmann.com.tr'de incele, Hepsiburada'da incele, Trendyold'da İncele)
Viessmann Vitodens 100-W 35 kW Tam Yoğuşmalı Kombi Tüm Linkleri 👇
4. Bosch Condens 7000i W 30 kW Tam Yoğuşmalı Kombi
Listemizde son sıradaki en iyi kombi markası olan Bosch, yenilikçi karekterinden olsa gerek, birçok alt model üretiyor. Condens adı altında 2000 W, 2200i W, 2300i W, 2500 W ve 7000i W alt modellerine ek olarak Comfort Condense serisinin üretimini yapmakta.
"Condense" kelimesi ingilizcede "Yoğuşmak, Yoğunlaşmak" anlamına geliyor.
Son sıradaki en iyi kombi olan Bosch Condens 7000i W özellikleri:
- Maximum 50 dB ses seviyesi ile listemizdeki en sessiz kombi
- Siyah ve beyaz olmak üzere 2 renk seçeneği
- Geniş teknik servis ağı
- 30 kW yüksek kapasite
- %93 en yüksek verimlilik oranı
- 3 Yıl garanti

Kombi dünyasının en iyi markalarından olan Bosch kalitesine uygun fiyatla sahip olmak isteyenlere, 2021'de en çok satan Bosch kombisi olan Bosch Condens 2500 W 24 kW modelini tavsiye edebiliriz. (Bosch Sitesinde incele, Hepsiburada'da incele, Trendyold'da İncele)
Bosch Condens 7000i W 30 kW Tam Yoğuşmalı Kombi Tüm Linkleri 👇
En İyi Kombi Markaları

En iyi kombi markalarını bilmeden, en iyi kombiyi belirlemek mümkün değil. Şimdi kısa tarihçeleri ile en iyi kombi markalarını tanıyalım:
1. En İyi Kombi Markası: Buderus
Johann Wilhelm Buderus tarafından 1731'te Almanya'da kuruldu. Evet Buderus bir Alman kombi markası. Buderus, dünyada birçok otorite tarafından en iyi kombi markası olarak kabul edilmektedir. Buderusu en iyi kombi markası yapan şeyler; neredeyse 300 yıla varan şirket deneyimi, sadece ısıtma-iklimlendirme teknolojilerine odaklanan bir marka olması, ürettiği kombilerin malzeme ve sistem kalitesi ve teknik servis konusundaki memnuniyet başarısıdır.

İlk sıvı yakıtlı kazanı 1930'da, ilk gaz yakıtlı kazanları 1969'da ve ilk yoğuşmalı kazanı 1981'de üretmiştir.
Bugün %110'a varan verim oranları en iyi kombileri üreten marka olan Buderus, 2015'ten itibaren ülkemizde resmi ofis açarak satışa başlamıştır.
2. Vaillant: Birçok Kişiye Göre En İyi Kombi Markası
Johann Vaillant tarafından 1874'te Almanya’da kuruldu. Evet, bir diğer Alman kombi markası daha. Vaillant ve Buderus kombi markaları arasında en çok tercih edilen markalardır. Vaillant, yine birçok uzman tarafından en iyi kombi markası olarak kabul ediliyor. Zira neredeyse 150 yıla dayanan şirket geçmişi, kombilerin malzeme kalitesi ve ömrü ile çok iyi bir teknik servis söz konusu.

Birçok kişinin bildiği Vaillant'ın logosunun arkasında bir hikayesi var. Şirketin kurucusu Johann Vaillant, bir dergide gördüğü yumurtadan çıkan bir tavşan resmini beğenir ve kendi markasını temsil etmek üzere tavşan loğosunu seçer. Yıllar içinde çok defa yenilenen bu logo, tüm dünyada en iyi bilinen logolardan biri olmuştur.
1905'te duvar tipi su ısıtıcısı (şofben) üreterek bu alanda ilk olmuştur. 1922'den beri Türkiye'de satış yapan Vaillant, 2012'de ilk defa yenilenebilir enerji kaynaklarından da enerji alabilecek hibrit sistem kombi üretti.
3. Viessmann: Her Zaman Şampiyonlar Liginde
1917'de Johann Viessmann tarafından Almanya'da kuruldu. Viessmann, en iyi kombi markası olmaya aday kombi markalarından. Köklü geçmişi, global satış başarısı ve kaliteli ürünleriyle Viessmann, bir aile şirketidir.

1994'ten beri ülkemizde satış yapan Viessmann, 2013'te ülkemize yatırım yaparak Manisa'da bir üretim tesisi açmıştır.
4. Bosch: Kötü Ürün Üretmeyen Yenilikçi Marka
Bosch markasının serüveni, şirketin kurucusu olan Robert Bosch'un 1932'de bir başka firmanın ısıtma teknolojisi bölümünü almasıyla başlıyor. Üretim yelpazesi oldukça geniş olan Bosch da bir Alman markası. Yenilikçi yapısı geçmişinden gelen Bosch, ilk elektrikli buzdolabını (1933), ilk mutfak robotunu (1957), ilk çamaşır makinesini (1958), ilk ankastre fırın (1962) gibi birçok ilklere imza atmıştır.

5. Demirdöküm
Türkiye'nin ilk sanayi şirketi olan Demirdöküm, 1954'te İstanbul'da kurulmuştur. Koç Holding'e ait olan Demirdöküm'ün %72,56 hissesi 2007'de Vaillant'a satıldı. Dolayısıyla 2021'de satın alacağınız bir Demirdöküm kombinin arkasında Vaillant ekosistemi olduğunu düşünebilirsiniz, ancak son yıllarda üretilen Demirdöküm kombilerde ciddi bir yenilik görülmüyor.

6. E.C.A
Yerli ve milli bir firma olan E.C.A, 1954'te Elginkan Vakfı tarafından kuruldu. Elginkan Vakfı, Baba Ahmet Elginka. anne Ümmühan Elginkan ve çocukları Ekrem/Cahit Elginkan tarafından kurulan bir vakıf. E.C.A kombi markasının adı da Ekrem/Cahit/Ahmet aile fertlerinin baş harflerinden oluşturulmuş.

Elginkan ailesinin çocukları Ekrem ve Cahit Elginkan evlenmemişlerdir. Hayatta kalan son aile ferdi olan Ekrem Elginkan, tüm mal varlığını Elginkan Vakfına bırakmayı vasiyet ettiği için vakıf, tüm şirketlerin, dolayısı ile E.C.A'nın da sahibidir.
Doğru Kombi Kullanımı ve Tasarruf Yöntemleri ile %50 Daha Az Fatura!
Aşağıda kombi seçimi, kurulumu, kullanımı ve petekler hakkında önemli birkaç noktaya değinmeden bitirmek olmaz!
- Kombiyi sürekli açıp kapatmak, çoğu durumda enerji sarfiyatına neden olur. Atılacak en doğru adım, oda sıcaklığı bilgisini kombiye ileterek kombinizin ne zaman çalışıp ne zaman durması gerektiğini bildirerek kombiyi yönlendiren modülasyonlu oda termostatı taktırmak olacaktır.
- Kombinizi geceleri daha düşük sıcaklığa alarak enerji tasarrufu yapabilirsiniz.
- Kombinizin yıllık bakımını aksatmamanız, enerji verimliliği için önemlidir.
- Peteklerinizi her yıl temizletmeniz, enerji tasarrufu adına faydalıdır.
- Uzun yolculuğa çıkacağınız zaman, kombinizi uyku moduna almak yerine kapatmanız gerekir.
- Oda termostatı taktırmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Oda termostatı takmak kolaydır kendiniz takabilir veya teknik servisten yardım isteyebilirsiniz. Oda termostatı taktırdığınızda kombiniz sıcaklık dalgalanmalarından etkilenmez, odanız belli bir sıcaklığa geldiğinde kombi çalışmayı durdurur. Kombiniz garantiliyse termostatı yetkili servise taktırmanı gerektiği unutmayın aksi takdirde kombi garanti şartlarını ihlal etmiş olabilirsiniz.
- Peteklerin üstünün açık olması gerek. Ayrıca peteklerin etrafı mümkün olduğunca boş olmalı. Peteğe kanepe, koltuk veya herhangi bir eşya yaklaştırmamanız enerji verimliliği açısından önemli.
- Perdeleri peteklerin arkasına sarkıtarak petek ısısının evin içine verilmesini sağlayabilirsiniz.
- Kombinizin montajını evin içine yaptırın. Kombiler bir tür sobadır, ısı üretirler ve sıcak su verdiği bağlantı yerleri de ısı üretir. Bu ısıyı evde tutmak için kombi montajı evin içinde yapılmalı. Bazı teknink servis elemanları, kolay olduğu için kombiyi montajını balkona yaparak işi çabuk bitirmeye çalışabilir, bu konuda dikkatli olun.
- Dubleks veya triplex eviniz/ofisiniz için kombi alacaksanız, en iyi kombi markalarından 35 kW üzeri bir kombi almanız, uzun vadede en iyi sonucu verecektir.
En iyi kombi markaları olarak seçtiğimiz 4 büyük markanın (Buderus, Vaillant, Viessmann ve Bosch) hepsinin Alman markası olması tesadüf değil. Söz konusu en iyi kombi olunca en iyi markalar Almanya'dan çıkıyor.
Peki sizce en iyi kombi markası hangisi? Bir seçim yapacak olsanız en iyi kombi olarak hangisini seçerdiniz? Kombiler ile ilgili bildiklerinizi ve tecrübelerinizi okuyucularımızla paylaşmak istermisiniz? Aşağıdaki yorum alanında buluşalım 👇