Son Güncelleme: 29 Mayıs

En İyi Modem - En İyi ADSL, VDSL ve Fiber Modemler - 2021 Modem Tavsiyeleri

En iyi modem, en iyi adsl/vdsl/vdsl2/fiber modem tavsiyeleri ve modem alırken dikkkat edileceklerden oluşan bu kapsamlı sayfada aklınızdaki tüm sorulara cevap bulacaksınız.

Ülkemizde en yaygın altyapı VDSL/VDSL2 altyapısıdır. Bu yüzden kullanıcılarımızın birçoğu VDSL modem tavsiye arıyorlar. Globalde de yaygın olarak kullanılan VDSL altyapısı, büyük bir pazar anlamına geliyor. Bu durum firmaları en iyi VDSL modemleri üretmeye zorluyor. Biz de yazımızda en iyi vdsl modem olarak Keenetic Extra DSL AC1200 vdsl modem tavsiye edeceğiz.

"Modülator" ve "Demodülator" kelimelerinin birleşiminden üretilen modem, bilgisayarların veya diğer cihazların verilerini ses sinyallerine, ses sinyallerini de verilere dönüştürerek internete bağlanabilmemizi sağlayan cihazlardır.

Ağınızın hızı söz konusu olduğunda modeminiz, hizmet aldığınız firma (ISP) ile birlikte belirleyici ana faktörlerdir.

ISP (Internet Service Provider - İnternet Servis Sağlayıcı) TTNET, TurkNet, Vodafone Net, Türk Telekom ve Turkcell Superonline gibi internet bağlantısını sağlayan kurumlardır. Servis sağlayıcılar, sahip oldukları altyapı ile bize internet hizmeti verirler.

İnternet Servis Sağlayıcılar (ISP)

Servis sağlayıcıların modem konusundaki politikaları değişiklik gösteriyor.

Türk Telekom ve Vodafone, faturanıza aylık yansıyacak bir bedel ile modem satın alma imkanı verir. Böylece taksitli modem almış olursunuz. Ancak bu şekilde satılan modemler, genellikle ortalama düzeyde bir bağlantı performansı sunarlar ve bu sizin için yeterli olmayabilir. Bu şekilde satılan modemleri almamanızı, kendi modeminizi almanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

Turkcell Superonline ise internet hizmeti verirken size ücretsiz kullanabileceğiniz bir modem veriyor. Dolayısıyla ücretsiz modem kiralamış oluyorsunuz. Hizmetinizin sonunda bu modemi Turkcell'e kargolamak zorunda olduğunuzu unutmayın. Aksi takdirde modem ücretini ödemeniz gerekecektir.

TürkNet'te ise modem kiralama veya satış yapılmamakta. Dilediğiniz modemi satın almak zorundasınız.


Evimize veya iş yerimize internet bağlatmak istiyoruz. Bu noktada;

  • Dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
  • En iyi modem hangisidir?
  • En iyi ADSL modem hangisidir?
  • En iyi VDSL modem hangisidir?
  • En iyi VDSL modem hangisidir?
  • En iyi fiber modem hangisidir?
  • En iyi modem markası/markaları hangisidir?
  • ADSL modem nedir?
  • VDSL modem nedir?
  • Fiber modem nedir?
  • ADSL, VDSL/VDSL2 ve Fiber modemler arasındaki farklar nelerdir?
  • Router nedir?
  • Access Point nedir?

gibi soruların cevaplarını bilmemiz, yaşayacağınız internet deneyimini en üst düzeye çıkarmamıza yardımcı olacak.

Modem Türleri: ADSL Modem,VDSL, VDSL2 ve Fiber Modemler

Modemleri ADSL, VDSL ve Fiber modem olarak sınıflandıralım. Modemler arasındaki farkı bilmek seçim yapmanıza büyük fayda sağlayacaktır.

ADSL ve VDSL teknolojilerine sahip modemler bakır kablo üzerinden veri aktarımı yaparken, Fiber modemlerde veri aktarımı fiberoptik kablo üzerinden gerçekleşiyor.

Kablo, adsl ve vdsl, fiber bağlantı kabloları
ADSL (Kablo), VDSL ve Fiber İnternet Bağlantı Türleri
  1. ADSL Modemler: Asimetrik Dijital Abone Hattı'nın (Asymmetric Digital Subscriber Line) kısaltması olan ADSL, bakır kablo üzerinden internet aktarımı yapan DSL bağlantıdır. Ülkemizde ortalama 16 Mbps hız sunan ve maksimum 24 Mbps hıza ulaşabilecek bağlantıdır.
  2. VDSL Modemler: Çok Hızlı Bitrate’e Sahip Dijital Abone Hattı'nın (Very-High-Bitrate Digital Subscriber Line) kısaltması olan VDSL, ADSL'den 10 kat fazla indirme ve 5 kat fazla yükleme hızlarına sahip bağlantı türüdür. Ancak VDSL bağlantıdan faydalanabilmeniz için evinizin/ofisinizin yakınlarında VDSL hattının bulunması gerekiyor. VDSL modem almadan önce servis sağlayıcınızı arayarak VDSL altyapının bulunup bulunmadığını kontrol etmeniz gerekiyor.
  3. Fiber Modemler: Ultra Hızlı Bant Genişliği'nin (Ultra-Fast Broadband) kısaltması olan Fiber ağdan, yapısı gereği 1 Gbps kadar hız alınabiliyor. Ancak ülkemizde ülkemizde fiber altyapı oldukça sınırlı bölgelerde bulunuyor.

Hangi Modem Türünü Seçmeliyiz? En İyi Modem Hangisidir?

Teknoloji olarak en iyi modem türü fiber modemlerdir. Fiber modemlerden sonra sırasıyla VDSL2, VDSL ve ADSL modemler gelir

Ancak siz, yaşadığınız yerdeki altyapı neyse, o modem türünü alacaksınız.

Örneğin yaşadığınız yerde VDSL altyapı varken ADSL modem satın alırsanız, VDSL'nin hız avantajını yaşayamazsınız, internet hızınız düşük olur.

Türk Telekom, Turkcell Superonline, TurkNet, vb. internet servis sağlayıcılarını arayarak veya aşağıdaki bağlantılardan altyapı sorgulayabilirsiniz.

İnternet altyapı sorgulamak için aşağıdaki bağlantılardan il, ilçe, mahalle, cadde, sokak bilgilerinizi girerek veya haritadan konumunuzu seçerek altyapınızın ADSL mi, VDSL mi, Fiber mi desteklediğini öğrenebilirsiniz. TürkNET'in altyapı sorgulama sayfasında kaç Mbit hız desteklediğini de görebilirsiniz.

Daha önce de dediğimiz gibi internet hızınız 2 şeye bağlıdır. Yaşadığınız mahalledeki internet altyapısı ve modeminizin ne kadar iyi olduğu.

Modem
ve
Altyapı
Maksimum
İndirme
Hızı
Maksimum
Yükleme
Hızı
ADSL8 Mbps0,8 Mbps
ADSL216 Mbps1,6 Mbps
ADSL2+32 Mbps3,2 Mbps
VDSL100 Mbps10 Mbps
VDSL2200 Mbps20 Mbps
Fiber1000 Gbps150 Mbps
3G8 Mbps2 Mbps
4G16 Mbps4 Mbps
4.5G (4G+)90 Mbps10 Mbps
5G10 Gbps200 Mbps
👉 ADSL, VDSL ve Fiber Arasındaki Hız Farkı Tablosu

Gelişen teknoloji ile birlikte yapılan geliştirmeler, ADSL ve VDSL altyapılarında daha yüksek hız elde etmeyi mümkün kıldı. İnternet hızları arttı, pingler düştü. Düştü düşmesine ama bu gelişmelerden faydalanarak daha iyi bir internet hızına sahip olmak ve daha düşük gecikme (ping) ile kaliteli bir internet deneyimi yaşamak için her bir yeni teknolojide modem değiştirmek gerekti.

Hatırlayanlar bilir, ADSL+, ADSL+2 gibi internet paketleri vardı. ADSL+2 internet paketlerinde vaadedilen hız 32 Mbps idi. Ancak bu hızı görebilen ya da yaklaşabilen olmadı. Ne yazık ki Türkiye'deki internet servis sağlayıcılarının karnesi pek de iyi değil.

Access Point, Menzil Genişletici, Router ve Modem Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?

Wi-Fi teknolojisi son yıllarda büyük ölçüde gelişmiştir. Ancak iş yerleri ve işletmeler gibi yoğun trafiğe sahip olan yerler, internet hizmetine daha fazla ihtiyaç duyarlar. Yoğun trafiğe sahip büyük ofis alanları tipik olarak Wi-Fi erişim noktalarını kullanırken, sınırlı sayıda kullanıcıya sahip küçük ofislerde Wi-Fi yönlendiricileri ve menzil genişleticileri kullanımı daha çok tercih edilir. En iyi Wi-Fi çözümü için Router ve Access point tercih edilir. Access Point ve Router'ı açıklayarak hangisini seçmemiz gerektiğine karar verelim.

Access
Point

🌐 Kablolu yerel ağımızı kablosuz hale getirir, böylece cihazları birbirine "kablosuz olarak" bağlar.

🌐 Yüksek maliyetlidir ancak en iyi performansı sunar. Büyük işletmeler için idealdir.

🌐 Routera ethernet kablosu ile bağlanır. Bazı router modellerinin içinde dahili olarak bulunur.
Menzil
Genişletici

🌐 İnternetinizin sinyal gücünün ulaşamadığı odalara ulaştırmak için kullanılır.

🌐 Uygun maliyetlidir, ev kullanıcıları için idealdir.

🌐 Modeme bağlamaya gerek yoktur, fişe takıp kablosuz internete şifrenizi girerek bağlamanız yeterlidir.
Router
🌐 Farklı cihazları veya ağları birbirine bağlar.

🌐 İnternete bağlanabilmesi için modeme kablo ile bağlanması gerekir. Tek başına bağlanamaz.

🌐Evlerde kapsama alanını genişletmek ve veri trafiğini düzenlemek
Modem
🌐 İnternet erişimini sağlayan cihazdır.

🌐 Kapsama alanı sınırlıdır, ev kullanıcıları için idealdir. Büyük işletmeler internet kapsama alanını genişletmek için access point kullanırlar.

🌐 Aynı ağ üzerindeki cihazları birbirine bağlayamaz. Router özelliği olan modelleri vardır bu modellerde cihazlar birbirine bağlanabilir.

1. Access Point (Erişim Noktası) Nedir?

Erişim noktası (Access Point) genellikle bir ofiste veya büyük bir binada kablosuz bir yerel alan ağı veya WLAN oluşturan bir cihazdır. Kablosuz yönlendiricinize bakarsanız, genellikle cihazdaki bazı bağlantı noktalarının yanında bulunan LAN ve WAN kısaltmalarını görebilirsiniz. LAN, yerel alan ağı, WAN ise geniş alan ağı anlamına gelir.

WLAN (Wireless Local Area Network ), kablosuz yerel alan ağı, LAN ( Local Area Network ), yerel alan ağı kısaltması WAN (Wide Area Network) ise geniş alan ağı anlamına gelen kısaltmadır.

Bir erişim noktası, Ethernet kablosu aracılığıyla kablolu bir yönlendiriciye, anahtara veya hub'a (bağlantı göbeği) bağlanarak belirli bir alanda Wi-Fi sinyali yayar. Örneğin, işletmenizin restoranında Wi-Fi erişimini etkinleştirmek istiyorsanız ve menzil içinde bir yönlendiriciniz yoksa, ön masanın yanına bir erişim noktası kurabilir ve tavandan sunucu odasına kadar bir Ethernet kablosu çekebilirsiniz.

Access point (erişim noktası) neden işletmeler için daha iyi bir seçenektir?

Menzil genişleticiler (Range Extender) ev Wi-Fi ağları için yeterli olsa da, tek seferde sınırlı sayıda cihazı desteklemelerinden dolayı (20 cihazı geçmiyor) modern işletmeler için yeterince verimli değildir. Ayrıca menzil genişleticiler bir Wi-Fi yönlendiricinin kapsamını artırırken, kullanılabilir bant genişliğini değiştiremezler. Aynı anda bağladığınız cihazların sayısına bağlı olarak, bir menzil genişletici bağlantınızı azaltabilir.

Diğer yandan erişim noktaları yani Access Point'ler 60'tan fazla eş zamanlı bağlantıyı idare edebilirler. Ofis genelinde erişim noktaları kurarak, kullanıcılar ağ kesintileri yaşamadan odadan odaya serbestçe dolaşabilir. Binada ilerlerken, cihazları bağlantıyı kesmeden bir erişim noktasından diğerine sorunsuz bir şekilde geçer.

Ayrıca kurumsal düzeyde erişim noktaları, bir Ethernet kablosu kullanabileceğiniz her yere kurulabilir. Ek standart özellikler arasında Captive Portal ve Access Control List (ACL) desteği bulunur, böylece ağ güvenliğinden ödün vermeden konuk erişimini sınırlayabilir ve Wi-Fi ağınızdaki kullanıcıları kolayca yönetmenize imkanı sağlar.

2. Menzil Genişletici (Range Extender) Nedir?

Menzil genişleticiler, mevcut bir Wi-Fi ağının erişimini uzatmayı sağlarlar. Menzil genişleticiler kablosuz olarak Wi-Fi yönlendiricilerine bağlandığından, gerçek ölü noktanın yerine Wi-Fi yönlendiricinin sinyalinin güçlü olduğu yere yerleştirilmelidirler.

Örneğin, yönlendiriciniz iki katlı bir binanın bodrum katındaysa, zemin kata bir menzil genişleticisi takmak, ikinci kattaki olası ölü bölgeleri ortadan kaldıracaktır.

3. Router (Yönlendirici) Nedir?

Yönlendirici, veri paketlerini bilgisayar ağları arasında almak, analiz etmek ve iletmek için tasarlanmış cihazlardır. Yönlendiriciler varolan veri paketinin hedef IP adresini inceler ve paketleri aktarmanın en iyi yoluna karar vermek için başlıkları ve yönlendirme tablolarını kullanır.

LAN (Yerel Alan Ağı) ve WAN (Geniş Alan Ağı) ortamlarında bir yönlendirici kullanılabilir. Örneğin, bağlantı için ofislerde kullanılır. Ayrıca uzak ağlar arasında bağlantı kurabilmenizi sağlar ve ağdaki diğer yönlendiricilerle bilgi paylaşırak verileri bir ağ üzerinden aktarmak için yönlendirme protokolünü kullanır.

router-en-iyi-modem
En iyi modem 2021 Range Extender, Router ve Access Point

Neden Yönlendiriciler?

Yönlendiriciler (Router), yalnızca ağın temel işlevlerini gerçekleştirebilen hub (bağlantı göbeği) gibi diğer ağ cihazlarına kıyasla daha çok işlev görürler. Hub, verileri, bağlı cihazlar arasında iletmek için kullanılan temel bir ağ cihazıdır. Ancak aktarılan verilerle hiçbir şeyi analiz edemez veya değiştiremezler. Diğer yandan yönlendiriciler, verileri bir ağ üzerinden aktarırken analiz etme ve değiştirme özelliğine sahipken, başka bir internet ağına da gönderebilme özelliğine sahiptirler.

2021'in En İyi Modemleri

En iyi modem listemizde yer alan fiyat/performans ve teknik özellikler açısından değerlendirdiğimiz 20 modem ile incelememize devam edelim.

1. En İyi Modem: Keenetic Extra DSL AC1200 4x5dBi Cloud VPN WPA3 Amplifier USB 4xFE VDSL2/ADSL2+ Fiber Mesh WiFi Modem Router

En İyi Modem - Keenetic Extra DSL AC1200
En İyi Modem: Keenetic Extra DSL AC1200
  • 900 mHz çift sanal çekirdekli güçlü bir işlemciye sahiptir.
  • 128 Mb DDR3 Ram ve 128 Mb flash hafızası bulunuyor.
  • Dual image özelliği bulunan Keenetic Extra DSL, bu özelliği sayesinde flash hafızasını iki bölüme ayırarak temel yazılımı yedek olarak saklar.
  • Ağ sinyallerini yükselterek almak için kullanılan devre elemanına amplifier denir. Cihazda 4 adet wireless amplifier bulunuyor.
  • 4 adet 5 dBi gücünden yönlendirilebilir harici anteni bulunuyor.
  • 4 adet LAN ve WAN portları olarak ayarlanabilen akıllı portları sayesinde genişbant internetleri sonlandırarak kablolu ağ cihazları bağlama imkanı bulunuyor.
  • 1 adet USB 2.0 portu ile bileşenleri kullabilir veya FTP sunucu olarak kullanabilirsiniz.
  • İhtiyaca göre kablolu bağlantı üzerinden veya MESH kablosuz ağ üzerinden Wi-Fi Mesh sistemi ayarlanabilir ve performans optimizasyonu yapılabilir.
  • Keenetic Whole Home Wi-Fi Mash Sistemi, bulunduğu yerin yapısından yada boyutundan bağımsız her durumda kesintisiz Wi-Fi roaming dolaşımı olanağı sağlar.
  • Keenetic Extra DSL, router, mesafe genişletici (range extender), access point ve istemci (client) modlarında çalışmayı destekler.
  • SafeDNS servisi bulunan modemimiz ile gelişmiş ebeveyn kontrolü ve içerik yönetimi mümkündür.
  • AdGuard DNS servisi ile de online reklamları engeleyebilirsiniz.
  • 802.1x istemcisi Ethernet ağları üzerinde oturum açma/şifre tabanlı kimlik doğrulama desteği sağlar.
  • PPTPP, VPN VE SSTP VPN sunucuları ile ev ağı cihazlarına bağlanmanız mümkündür.
  • Wi-Fi veya 3G/4G bağlantılarını kullanabilirsiniz.
  • WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA-PSK + WPA2-PSK, WPA2-PSK + WPA3-PSK, WPA3-PSK ve OWE kablosuz güvenlik protokolleri destekler.
  • Keenetic Extra DSL ile DSL, VDSL ya da ADSL hattınızla ilgili SNR mesafe ayarlarını yapılandırabilirsiniz.
  • ADSL modem tavsiye: En iyi adsl modem!
  • VDSL modem tavsiye: En iyi vdsl modem!

Keenetic Extra DSL AC1200: Neden En İyi Modem?

2010 yılında kurulan Keenetic, bugünün en iyi modem markaları arasına girmeyi başarabilmiştir. Kaliteli modemleri uygun fiyatlara satan firma, kullanıcılardan oldukça pozitif geri dönüşler alıyor. Keenetic firması, modemlerinde yazılıma çok önem veriyor. Bu marka modemlerde KeeneticOS denilen oldukça kapsamlı bir işletim sistemi bulunuyor ve bu yazılım sürekli güncellenerek modeminize otomatik kuruluyor.

Müşteri destekleri inanılmaz iyi olan Keenetic firması, birçok kişi tarafından en iyi modem markası olarak anılmaya başlayalı çok oldu bile.

Ürün bazında Extra DSL AC1200; kapsama alanı, sinyal kalitesi, güçlü işlemcisi, sahip olduğu büyük rami, WPA3 gibi en üstün şifreleme desteği ve daha birçok özelllikleri ile ev kullanıcıları için en iyi modemdir. Hem en iyi adsl modem, hem de en iyi VDSL modem ödülünü Extra DSL AC1200'e veriyoruz.

2. TP-Link TD-W8961N 300 Mbps ADSL2 + Modem+Router Birleşimi En İyi Modem

En İyi Modem
En İyi Modem - TP-Link TD-W8961N
  • Teknik özellik ve fiyat kıyaslaması yapıldığında en uygun modem olarak incelediğimiz TP-Link TD-W8961N,ADSL2 + / ADSL2 / ADSL standardı sağlayan modem+router özelliğinin yanı sıra kablosuz ağ üzerinden interneti güvenli bir şekilde kullanabileceğiniz WPS özelliğine sahiptir.
  • 2 tane harici anteni bulunan modem 5 dBi anten gücüne sahiptir. 2.4GHz bandında 300Mbps kablosuz hızı ve 4 Hızlı Ethernet LAN bağlantı noktası bulunur.
  • ADSL2 + modem ve NAT Router birleşimi TD-W8961N, ev ve küçük işletmeler için güvenilir ve makul fiyat ile internet sağlar.
  • SPI Güvenlik Duvarları ve WPA2 şifrelemesi özelliği bulunur.
  • Ev ve küçük işletmeler için oldukça etkilidir.
  • Hızlı kurulur ve kolay yönetilir.

Modemin devavantajları: Fiber Bağlantı yok, USB yok, 3G/4G Desteği yok

3. TP-Link TL-WR940N 450 Mbps Kablosuz WPS Destekli +Access Point + Menzil Genişletici (Range Extender) + Router: Orta Segmentin En İyi Modemlerinden

En İyi Modem - TP-Link TL-WR940N
  • Yine bir fiyat performans modemi olarak incelediğimiz TP-Link TL-WR940N, 3 harici antene sahiptir.
  • IEEE 802.11 ac Wi-Fi 4 standardıyla uyumludur. 2.4 GHz'de 450 Mbps hızında internet erişimi sağlar.
  • 450 Mb/s'ye kadar kablosuz hızına sahiptir.
  • Yönlendirici (Router) modu bulunur.
  • Acces Point (erişim noktası) modu bulunur. Bu özellik ile modeminizi kablosuza dönüştürebilirsiniz!
  • Range extender (Menzil Genişletici) Modu ile ağ kapsamı genişletme imkanı sağlar.
  • Tether ağ ayarları, ebeveyn denetimleri ve erişim denetimi bulunan modemin kurulumu kolaydır.
  • 1 çekirdekli CPU'ya sahiptir.
  • 1× 10/100 Mbps WAN ve 4× 10/100 Mbps LAN portlarına sahiptir.
  • WPS/Wi-Fi buttonu mevcuttur.
  • 9 V ⎓ 0.6 A güç ile çalışır.
  • WEP, WPA, WPA2 ve WPA/WPA2-Enterprise (802.1x) Wi-Fi şifreleme özelliğine sahiptir.
  • SPI Firewall, Access kontrol, P & MAC bağlayıcı ve uygulama katmanı ağ geçidi ağ güvenliği bulunuyor.
  • IPv4 ve IPv6 protokollerine uygundur.

4. TP-Link TD-W9970 300 Mbps N Kablosuz 4 Port + 2X5Dbi + Wps + Ewan + Fiber Destekli Vdsl2/Adsl2+ Modem Router

  • VDSL2 bağlantı teknolojisine sahiptir.
  • Dahili hücresel veri ağı bulunmuyor.
  • Çoklu MIMO desteği bulunmuyor.
  • Hüzmeleme özelliği yok.
  • Veri hızı 2.4 GHz'de 300 Mbps'dir.
  • 5 dBi anten gücüne sahiptir.
  • Modem ve Router fonksiyonları bulunuyor.
  • 802.11 ac Wi-Fi standardına uyumludur.
  • LAN bağlantı özelliği bulunur ve 3 Porta sahiptir.
  • Fast Ethernet LAN türüne sahiptir.
  • 1 adet USB Type-A port bulunuyor.
  • RJ11 DSL hattı bulunur.
  • WPA2, WPA, WPA2-PSK, WPA-PSK, 64-bit WEP ve 128-bit WEP şifreleme özelliklerine sahiptir.

EWAN: Ethernet WAN anlamına gelen EWAN, Modem/Router'ın sadece Router olarak ta çalışabilmesini sağlayan özelliktir. Diğer yandan EWAN destekli ethernet portu üzerinden fiber internet bağlatabilirsiniz. Yani bulunduğunuz bölgeye sonradan fiber internet geldiyse bu port fiber interneti bir kablo aracılığıyla kullanabilmenizi sağlar.

802.11 ac Wi-Fi standardı: 802.11ac (Wi-Fi 5) 5 GHz frekansında çalışır. 3.5 Gbps veri hızına sahiptir ve MIMO teknolojisini kullanarak çalışır. Ayrıca eski standartlar ile uyumludur. Evlerimizde kullandığımız kablosuz modemler ve yönlendiriciler genellikle bu standardı kullanırlar.

Hüzmeleme (akıllı anten teknolojisi): Eski teknolojide sinyaller her yöne yayılarak gönderilirdi. Hüzmeleme özelliği ile modemler, ağa bağlanmak isteyen cihazın, kablosuz sinyallerinin yerine göre o bölgeye odaklanmasını sağlar.

Çoklu (MIMO) desteği: Daha fazla veri aktarmak için çok sayıda verici ve alıcı kullanan kablosuz teknolojidir. 802.11n standardına sahip tüm kablosuz modemler MIMO'yu desteklemektedir. 802.11n standardına sahip modemler internetinizin daha yüksek hıza ulaşmasını sağlar.

5. TP-Link Archer VR300 AC 1200 Mbps Wireless Fiber/VDSL/ADSL Modem Router

En İyi Modem-TP-Link Archer VR300 AC
En İyi Modem - TP-Link Archer VR300 AC
  • Güçlü bir DSL modem yönlendiricisidir
  •  1200 Mb/s'ye varan birleşik çift bantlı kablosuz bağlantı hızları sağlar.
  • Veri hızı 2.4GHz'de 300 Mb/s'dir.
  • 5GHz'de 867 Mb/s hız sağlar.
  • VDSL2 teknolojisine sahiptir.
  • 100 Mb/s'ye kadar VDSL geniş bant hızı sağlar.
  • DSL modem hem de kablosuz yönlendirici işlevi görür.
  • DSL noktası, VDSL2, ADSL2+, ADSL2 ve ADSL dahil tüm standart DSL bağlantılarını destekler.
  • 4 harici anteni bulunuyor.
  • Tether ağ ayarları, ebeveyn denetimleri ve erişim denetimi bulunuyor.

VDSL2 bağlantı: VDSL bağlantının geliştirilmiş halidir. VDSL bağlantıda kullanılan, bakır kablo altyapısı kullanılır. Buradaki fark kablodur. Alt yapı bakır kablo olsa da fiber kablolar çekilerek internet hızı arttırılır.

Geniş Bantlı İnternet bağlantısı: Geniş bantlı İnternet bağlantısı, internet hızı daha yüksek olan bağlantı türüdür. Genellikle yaygın olarak kullanılan geniş bantlı bağlantı DSL ve kablodur. İnternet sağlayıcınız ile iletişime geçerek geniş bant bağlantısını temin edebilirsiniz.

Tether ağ: Modemleri durumunu kontrol etmek ve ağınız için daha fazla kişisel ayar yapılandırması yapabilmeniz için kullanılan basit bir kullanıcı ara yüzüdür denilebilir. Tp-Link modemlerinde bulunur.

6. Asus DSL-N16 EWAN VPN Ebeyn Kontrolü Destekli Vdsl + Adsl + Fiber Modem + Router

En İyi Modem - Asus Dsl-N16 Ewan
En İyi Modem - Asus Dsl-N16 Ewan
  • VDSL2 bağlantı teknolojisine sahiptir.
  • Veri hızı 2.4GHz'de 300 Mb/s'dir.
  • Dahili hücresel veri ağı yok.
  • Çoklu MIMO Desteği yok.
  • Hüzmeleme özelliği yok.
  • 2 tane harici anteni bulunuyor.
  • Modem ve Router fonksiyonu bulunuyor.
  • WAN ve LAN (hızlı internet) bağlantı özelliği bulunuyor.
  • 4 adet LAN portuna sahiptir.
  • 802.11n Wi-Fi 4 standardına sahiptir.
  • VSDL2, ADSL2/2+, ADSL, fiber ve kablolu internete uygun.
  • Misafir ağı özelliğiyle, misafirlerin ana ağınıza ya da bağlı cihazlarınıza ulaşması engelleme imkanı sağlar.
  • Ebeyn Kontrolü Desteklidir.

7. Asus DSL-AC51 Ebeveyn Destekli ADSL/VDSL Wi-Fi Modem + Router

En İyi Modem - Asus Dsl-Ac51
En İyi Modem - Asus Dsl-Ac51
  • ADSL/VDSL 802.11 ac Wi-Fi modem router'dır.
  • Dual-band desteğine sahipir ve hem 2.4 GHz hem de 5 GHz ağları destekler.
  •  5 Ghz ve 2,4 GHz bandında üçer adet ayrı kablosuz ağ oluşturma özelliği bulunuyor.
  • 5 GHz üzerinde 433 Mbps ve 2.4 GHz üzerinde 300 Mbps hızları sunuyor.
  • DSL veya Ethernet WAN bağlantı seçenekleri bulunuyor.
  • İki modu (Modem + Router) eş zamanlı olarak kullanılabiliyor.
  •  IPv6 desteği, SSID özelliği ve şifrelenmiş VPN erişimi bulunuyor.
  • ADSL2/2+, ADSL, VDSL2, fiber ve kablo hizmetlerine uyum sağlar.
  • Modem 733 Mbps'e ulaşan çift bant veri hızlarına sahiptir.
  • DSL ve Ethernet için iki WAN yuvası ile kablosuz router ve DSL modem olarak kullanılma imkanı sağlar.
  • Ayrıca cihazda PPTP , VPN sunucu ve VPN istemci desteği bulunuyor.

VPN istemcisi, kullanıcı ile VPN sunucusu arasında güvenli bir bağlantı kuran teknolojidir. Bazı VPN istemcileri arka planda otomatik olarak çalışırken, diğer VPN istemcileri ise kullanıcıların onlarla etkileşim kurmasına yapılandırmasına olanak tanıyan arabirimleri vardır.

VPN sunucu (Virtual Private Network): Uzaktan erişim ile farklı ağlara bağlanmaya olanak sağlayan teknoloji.

8. Zyxel WRE6602 AC1200 Dual Band Wifi Range Extender

En İyi Modem - Zyxel Wre6602 Ac1200
En İyi Modem - Zyxel Wre6602 Ac1200
  • 802.11 ac kablosuz standartlarına uygundur.
  • 2.4 GHz için 300 Mbps, 5 GHz için 867Mbps kablosuz hız sağlar.
  • 64/128 bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK kablosuz güvenlik sistemleri ile uyumludur.
  • WLAN Özellikleri arasında Access point modu/ Tekrarlayıcı (Repeater) modu, Wi-Fi Korumalı Kurulum (WPS), Wi-Fi Multimedia (WMM) ve otomatik kanal seçimi bulunuyor.
  • 100 Mbps Ethernet RJ-45 LAN portu bulunur.
  • Paket İçeriği ile birlikte WiFi Mesafe Artırıcı (Range Extender) ve Safety ve DoC belgesi geliyor.

9. Zyxel VMG3625-T20A Dual-Band AC 1200 Mbps Wireless 4 Port Gigabit VDSL2/ADSL2 Modem + Router

En İyi Modem - Zyxel VMG3625-T20A
En İyi Modem - Zyxel VMG3625-T20A
  • Çift Bantlı Kablosuz AC / N Combo WAN USB'li Gigabit modemdir.
  • Daha yüksek İnternet erişimi için VDSL2 ve ADSL2 + arasında otomatik geçiş sağlayan gelişmiş bir VDSL2 modemdir.
  • G-Vectoring desteğiyle, altyapı değişikliği olmadan diğer genişbant teknolojilere kıyasla hızı ve kapsama alanı daha fazladır.
  • IEEE 802.11 a / b / g / n / ac erişim noktası ve LAN erişimi için bir Gigabit Ethernet anahtarı bulunuyor.
  • Hem kablosuz hem de kablolu bağlantı ile LAN içindeki farklı cihazlar arasında tüm içeriği dağıtabilirken, güç merkezi olarak da işlev görebiliyor.
  • Farklı VDSL hatları arasında paraziti ortadan kaldıran Vectoring teknolojisini destekler.
  • 5 GHz bandında 802.11n teknolojisinin iki katı hızda 866 Mbps'ye kadar yüksek veri hızları sağlar.
  • MAC filtresi, Zamanlayıcı kuralı, IPv4 / IPv6 Güvenlik Duvarı (Durumsal paket denetimi), ebeveyn kontrolü, ACL kuralı desteği, DoS koruması gibi yüksek hassasiyetli güvenlik mekanizmalarına sahiptir.
  • VDSL / ADSL2 için bir RJ-11 ara birimi, Giga-Ethernet WAN bağlantı noktası için bir RJ-45 ara birimi ve 4 otomatik algılamalı 10/100/1000 Mbps Ethernet LAN bağlantı noktası bulunuyor.
  • Modemin 2 İki dahili anteni bulunuyor.

10. TP-Link Archer VR400 1200Mbps Gigabit VDSL/ADSL2+ Modem/Router

En İyi Modem - TP-Link Archer VR400
En İyi Modem - TP-Link Archer VR400
  • VDSL2 teknolojisine sahip olan Archer VR400, ADSL2 + 'den neredeyse beş kat daha hızlı olan 100 Mbps'ye kadar VDSL geniş bant hızlarına sahiptir. 
  • İki cihazı bir arada birleştiren bir DSL modem ve kablosuz yönlendirici görevi görür.
  • Entegre DSL bağlantı noktası, VDSL2, ADSL2 +, ADSL2 ve ADSL dahil olmak üzere tüm standart DSL bağlantılarını destekler.
  • EWAN portu bulunur ve Ethernet kablosu üzerinden kablo ve fiber modemlerden gelen bağlantıları kabul etmesini sağlar.
  • USB bağlantı noktası 3G / 4G bağlantılarını destekler.
  • Üç harici anten, geniş bir ev ağı oluşturmasına yardımcı olur. 
  •  5 GHz bandında Beamforming Teknolojisini destekler.
  • Harici bir sürücüyü USB 2.0 bağlantı noktasına bağlamak, ağdaki herhangi bir aygıtla dosya, fotoğraf, müzik ve video paylaşmanıza olanak tanır.
  • Tether uygulaması kolay kurulum sağlar.
  • Tether ayrıca ağ ayarlarını ebeveyn kontrolleri ve medya paylaşımı da dahil olmak üzere modeminizi herhangi bir Android veya iOS cihazından yönetmenizi sağlar.
  • 4 Port Ethernet çıkışı mevcuttur.
  • Fiber Bağlantı özelliği var.
  • Wireless ve Router Özelliği var.

11. TP-Link Archer VR2800 2800 Mbps MU-MIMO Gigabit VDSL/ADSL2+ Modem & Router

En İyi Modem - TP-Link Archer VR2800
En İyi Modem - TP-Link Archer VR2800
  • VDSL2 teknolojisi 100 Mbps seviyesine kadar VDSL geniş bant hızı iletir.
  • Dahili DSL portu, çoğu İnternet servis sağlayıcısı ile uyumluluk için tüm standart DSL bağlantılarını destekler.
  • VDSL2, ADSL2+, ADSL2 ve ADSL ile uyumludur.
  • 5 GHz bandında 2167 Mbps ve 2.4 GHz Bandında 600 Mbps hız sağlar.
  • 4 adet harici anteni bulunuyor.
  • Hüzmeleme özelliği bulunuyor.
  • Dört adet Gigabit Ethernet bağlantı noktası bulunuyor.
  • İki adet USB 3.0 bağlantı noktası hard diski bağlamanıza ve USB 2.0’dan 10 kat daha hızlı transfer yapmanıza olanak sağlar.
  • 1GHz çift çekirdekli CPU'ya sahiptir.
  • Ebeveyn Kontrolü,Misafir Ağı ve Engelli Listesi yönetimi bulunuyor.
  • Kablosuz MU-MIMO destekler.
  • VDSL/ADSL Modem ve Router özelliği bulunuyor.
  • 802.11ac Wave 2 MU-MIMO ve 160 MHz bant genişliği içerir.
  • 2 USB 3.0 Port bulunuyor.

12. TP-Link Archer VR2100 AC2100: Wireless MUMIMO + VDSL + ADSL + Modem + Router Hepsi Bir Arada!

En İyi Modem - TP-Link Archer VR2100 AC2100
En İyi Modem - TP-Link Archer VR2100 AC2100
  • Yeni nesil DSL teknolojisi olan süper VDSL (VDSL2 Profile 35b) özelliğine sahiptir.
  • Süper VDSL350 Mbps, VDSL 2100 Mbps ve ADSL 2+ 24 Mbps hız sağlar.
  • Ethernet WAN bağlantı noktası, kablo veya fiber modeme kablolu bağlantıyı destekler.
  •  5 GHz bandında 1733 Mbps'ye ve 2,4 GHz bandında 300 Mbps'ye ulaşır.
  • MMU-MIMO Teknolojisine sahiptir ve eş zamanlı olarak 4 cihaza hizmet verebiliyor.
  • 4 Gigabit LAN bağlantı noktası bulunuyor.
  • USB 3.0 bağlantı noktasına sahiptir.
  • Ebeveyn denetimleri ve erişim denetimine sahiptir.
  •  3 Gigabit LAN Ports, 1 Gigabit LAN/WAN Port, 1 RJ11 Port, 1 USB Portu bulunuyor.
  • WPS özelliği var.
  • IEEE 802.3, IEEE 802.3u, 802.3ab standartlarına uygundur.
  • 8.5 × 6.5 × 1.4 in (216 × 164 × 36.8 mm) boyutlarına sahiptir.
  • 3 Harici Dual Band Anten + 1 Dahili 5 GHz Anten bulunuyor.
  • NAT güvenlik duvarı, SPI güvenlik duvarı, hizmet filtreleme, Hizmet Reddi (DoS), IP ve MAC adres bağlama özellikleri mevcuttur.

13. TP-Link Archer VR600: Çoklu Modem! 1600 Mbps Gigabit VDSL/ADSL2+ Modem/Router + Dual Band + EWAN + VPN + Ebeveyn Kontrolü + 1 USB Port, Çift Çekirdek CPU, Beamforming Teknolojisi, Tether Mobil Uygulama Desteği!

En İyi Modem - TP-Link Archer VR600
En İyi Modem - TP-Link Archer VR600
  • 802.11a/n/ac 5 GHz ve 802.11b/g/n 2.4 GHz Wireless destekler.
  • Ethernet çıkışı yoktur.
  • 2.4 GHz’de 300 Mbps ve 5 GHz’de 1300 Mbps hızları mevcuttur.
  • Üç adet sökülebilen anten bulunuyor.
  •  DSL, EWAN ve USB bağlantı noktaları bulunuyor.
  • DSL bağlantıları ile, fiber/kablo erişimi ile ve 3G/4G USB ile uyumludur.
  • Sahip olduğu Beamforming teknolojisi 5GHz bandında kablosuz aralığı ve performansı sağlar.
  • Tether uygulaması bulunur. Bu uygulama ile  routere erişmek ve yönetmek mümkündür.
  • VDSL2 teknolojisine sahiptir.
  • VDSL2 geniş bant hızını 100Mbps seviyesine kadar iletir.
  • DSL bağlantı noktası, VDSL2, ADSL2+ ADSL2 ve ADSL dahil tüm standart DSL bağlantılarını destekler.
  • 1 adet USB bağlantı noktası bulunur.
  • 3 Adet yüksek performanslı harici anten bulunur.

14. Zyxel AC 1200 LTE2566-M634: Taşınabilir 4G Router!

En İyi Modem - Zyxel AC 1200
En İyi Modem - Zyxel AC 1200
  • 300 Mbps'ye kadar ağ hızlarına sahiptir.
  • Çift bantlı WiFi (2,4 GHz / 5 GHz)
  • QR kodunu tarayarak WiFi'nizi 32 adede kadar WiFi cihazıyla paylaşım sağlar.
  • Mini entegre USB bağlantı noktası bulunur.
  • 3.000 mAh uzun ömürlü pile sahiptir.
  • 2,4 ”TFT LCD renkli ekrana sahiptir.
  • WPA2-PSK, WPA-PSK/WPA2-PSK güvenlik modları bulunur.
  • Otomatik Kanal Seçimi (ACS) mevcuttur.
  • Pin ve PBC, WPS2.0 özelliği mevcuttur.
  • IP güvenlik duvarı, Proxy DNS, DHCP sunucusu ve ağ seçimi gibi birçok sistem özelliği mevcuttur.
  • Win XP, Win Vista, Win 7, Win 8, Win 10, MAC OS X10.7, 10.8, 10.9, 10.10 , 10.11, 10.12, 10.13, ve Ubuntu 12.04 LTS, 14.04 LTS USB bağlantı sistemlerini destekler.
  • LTE Air, UMTS ve Donanım arayüzleriyle kullanım kolaylığı sunar.

15. Zyxel WAH7706 AC1200: 2800 mAh'lık Batarya Kapasiteli Router!

En İyi Modem - Zyxel WAH7706 AC1200
En İyi Modem - Zyxel WAH7706 AC1200
  • 4G bağlantı teknolojisine sahiptir.
  • Dahili anteni bulunuyor.
  • LAN ve WAN portu yok.
  • USB 2.0 Mini-B portu bulunuyor.
  • Misafir ağı (MSSID), MicroSD dosya paylaşımı, DHCP desteği, NAT desteği ve IPv6 özellikleri bulunur.
  • WPA2, WPA, WPA2-PSK ve WPA-PSK şifreleme özellikleri bulunuyor.
  • WPS ve VPN özelliği bulunuyor.
  • 66 mm genişliğinde, 15 mm derinlik ve 111 mm yüksekliğindedir.
  • 2800 mAh batarya kapasitesine sahiptir.
  • Çoklu MIMO desteği yoktur.
  • Hüzmeleme özelliği yoktur.
  • Kablosuz Dual Band 2.4 GHz 300 Mbps, 5 GHz 433 Mbps hızlarına sahiptir.
  • Dahili hücresel veri ağı 4G'yi destekler.
  • İndirme hızı 300 Mbps ve yükleme hızı 50 Mbps'dir.
  • Wi-Fi 5 802.11ac standardına uyumludur.
  • Hafıza kart destekli, dahili sim kart girişli 4G/LTE AC router özelliği mevcuttur.

16. Zyxel LTE4506 Homespot AC1200: Powerbank ile Şarj Edilebilir Router!

En İyi Modem - Zyxel LTE4506 Homespot
En İyi Modem - Zyxel LTE4506 Homespot
  • 2.4 GHz 300 Mbps, 5 GHz 867 Mbps kablosuz veri hızlarına sahiptir.
  • Eş zamanlı 32 kullanıcı bağlanabilir.
  • 4G LTE Cat.6 desteği bulunur.
  • WPS özelliği bulunuyor.
  • Gigabit ethernet portuna sahiptir.
  • Multi-Band LTE standardına uygundur.
  • LTE/3G/2G multiple mod desteği bulunur.
  • Powerbank ile çalıştırılabilme özelliğine sahiptir.
  • Dahili sim kart girişli 4G/LTE AC router özelliği mevcuttur.

17. TP-Link Deco E4 (3'lü Paket) AC1200 Tüm Evi Kapsayan 3'lü Farklı Bir Teknoloji Mesh WiFi Sistemi!

En İyi Modem - TP-Link Deco E4
En İyi Modem - TP-Link Deco E4
  • Ortalama 371 Metrekare'ye (3 paket) kadar güçlü bir Wi-Fi sinyali iletme kapasitesine sahiptir.
  • 802.11ac kablosuz teknolojisine sahiptir.
  • 100 adete kadar cihaza gecikmesiz bağlantı sunma imkanı bulunuyor.
  • 5 GHz'de 867 Mbps, 2.4 GHz'de 300 Mbps bağlantı hızları sunar.
  • Router veya Access Point görevi görmesini sağlayan özellikleri bulunuyor.
  • Ebeveyn kontrolleri bulunuyor. Her aile üyesi için profil oluşturma süre sınırlama ve geçirilen süreyi belirleme imkanı sağlar.
  • IEEE 802.11 ac/n/a 5 GHz, IEEE 802.11 b/g/n 2.4 GHz kablosuz standartlarına uygundur.
  • 2.4 GHz'de 20 dBm, 5 GHz'de 23 dBm iletim gücüne sahiptir.
  • WPA-PSK/WPA2-PSK kablosuz güvenlik özellikleri bulunur.
  • Dinamik IP / Statik IP / PPPoE / L2TP / PPTP WAN türüne sahiptir.
  • IPv4 ve IPv6'yı destekler.

18. Zyxel Multy U AC2100 3 Bant Kablosuz Ev Sistemi

En İyi Modem - ZyXEL Multy U AC2100 Tri-Band
En İyi Modem - ZyXEL Multy U AC2100 Tri-Band
  • Cihazların birbirleriyle kablosuz iletişim kurmasını sağlayan Multy U, Tri-band teknolojisine sahiptir.
  • Orta ölçekli evler için 180 m²’ye kadar kapsama alanına sahip olduğu bilgisi veriliyor.
  • 2.4 GHz ve 5 GHz WiFi ağına sahiptir.
  • Kurulumu ve kullanımı kolaydır.
  • Ethernet kablosuyla bağlanılabiliyor.
  • Mesh tabanlı bir WiFi ağı bulunuyor.
  • Ev ağı yönetimini sağlayan, Amaz-on Alexa özelliği bulunuyor.
  • Tek bir kablosuz ağ adı ve parola üzerinden diğer boğumlara da bağlanılabiliyor.
  • Ektra boğum eklenerek WiFi aralığını genişletilebiliyor.
  • Taşınabilir olduğu için montaj sorunu bulunmuyor.
  • 128 cihaza kadar bağlantı kurma kapasite bulunuyor.
  • 5 GHz için 866 Mbps, 2,4 GHz için 300 Mbps kablosuz aktarım hızları bulunuyor.
  • MU-MIMO desteği bulunuyor.
  • AP ve bant yönetimi özelliklerine sahip WiFi özelliği bulunuyor.
  • 1 GHz çift çekirdekli CPU'ya sahiptir.
  • 256 Mb ram belleğe sahiptir.
  • MDI / MDIX desteğine sahip 10/100/1000 Mbps Ethernet RJ-45 WAN ve LAN bağlantı noktası bulunuyor.
  • 6 dahili anteni bulunuyor.
  • BLE 4.1 bluetooth özelliği bulunuyor.

19. TP-Link Deco M5: 1300 Mbps Mesh - Tüm Ev için Çift Bantlı Wi-Fi!

En İyi Modem - TP-Link Deco M5
En İyi Modem - TP-Link Deco M5
  • Birkaç üniteden oluşan Deco M5, tüm ev için kesintisiz WiFi bağlantısı özelliği sağlar.
  • Tek ünite 185 metrekare alanı kapsarken, birlikte çalışan üç adet ünite, 510 metrekarelik hızlı WiFi kapsama alanı sağlayabiliyor.
  • Kapsama alanını genişletmek için maksimum 10 adede kadar ünite kullanılabilir.
  • Deco M5, kesintisiz kapsama alanı, virüse karşı koruma ve ebeveyn kontrolleri özelliklerini içeriyor.
  • 802.11ac kablosuz bağlantı teknolojisine sahiptir.
  • 100'de fazla cihazda internet bağlantısı imkanı sağlar.
  • Router + Range Extender özelliği bulunuyor.

20. Ubiquiti Airfiber 5X

En İyi Modem-Ubiquiti Airfiber
En İyi Modem-Ubiquiti Airfiber
  • Noktadan noktaya ses, görüntü, internet ve data aktarımı sağlamak amacıyla farklı bir teknoloji üreten bir markadır Ubiquiti.
  • Ubiquiti Airfiber 5X yeni nesil LTU teknolojisine sahiptir.
  • İnvictus işlemcisi ve özel tasarım radyo kartı bulunmaktadır.
  • 29 dBm çıkış gücü ve 100 MHz kanal genişliği bulunmaktadır.
  • 2 adet Gigabit Ethernet portu bulunur.
  • 1 GBps+ (Half duplex) kablosuz data aktarım hızı mevcuttur.
  • Ubiquiti Airfiber 5X, LTU teknolojisinden yararlanılarak yapılan ilk UBNT modelidir. 
  • Yüksek performans beklentisini karşılamak için tasarlanan Ubiquiti Airfiber 5X fiyat açısından pahalıdır.

Modem ve Router (Yönlendirici) Arasındaki Fark

Genellikle modemlerin ve yönlendiricilerin farklılıkları ve kullanımları konusunda karışıklık yaşanır. Yönlendiriciler ve modemler farklı cihazlardır. Modemleri daha çok internete bağlayan arayüz gibi düşünebilirsiniz. Bağlantı kalitesini ve cihazın gerçekten internete bağlı olup olmadığını anlayabilmemizi sağlayan LED’leri bulunur. Kablosuz yönlendirici ise internet bağlantısına erişmek için kendisini modemin Ethernet bağlantı noktasına bağlayan modemin bir uzantısıdır diyebiliriz.

İnternet bağlantısı erişilebilir hale geldiğinde, yönlendirici özellikle kullanıcı sayısı bağlantı noktalarını aşıyorsa, kablosuz interneti bölerek kullanma imkanı sağlar. Modem olarak işlev gören ancak içinde yönlendiriciler bulunan birleşik modemlerde vardır. Diğer modemlerin aksine yüksek maliyetli özel cihazlardır. Modem ve yönlendiricinin bir arada bulunduğu cihazlarda, kullanıcıların karışıma ek donanım eklemesine gerek kalmaz.

Mesh Wi-Fi Sistemi Nedir?

Evinizi kablosuz kapsama alanıyla kaplamak için tasarlanan Wi-Fi sistemleri, çeşitli ağ bileşenlerinden oluşan bir sistemdir. Doğrudan modeminize bağlanan bir ana yönlendirici ve evinizin her yerine yerleştirdiğiniz cihazlar olduğunu düşünelim. Hepsi tek bir kablosuz ağın parçasıdır ve aynı SSID ve parolayı ile çalışıyor. Mesh teknolojisine sahip modemler internet bağlantısını bu şekilde dağıtarak kapsama alanını genişletirler. Yönlendirici ile 2.4 GHz veya 5 GHz radyo bantları üzerinden iletişim kuran menzil genişleticilerin aksine, çoğu Wi-Fi sistemi modemi yönlendiriciyle ve birbiriyle iletişime geçmek için mesh teknolojisini kullanır.

Wi-Fi ağ sistemleri (mesh sistemler), yönlendirici ve menzil genişleticiler gibi klasik bir kuruluma sahip değildir. Mesh teknolojisine sahip yönlendirici ve düğümlerde dahili antenler bulunur ve tasarımları daha çok dekora uyum sağlayacak şekilde dizayn edilmiştir. Genellikle TV'ler ve oyun konsolları gibi cihazlara bağlanmak için en az bir LAN bağlantı noktasına sahiptirler. Genellikle USB bağlantısı bulunmaz.

Mesh teknolojileri, 2.4 GHz ve 5 GHz radyo bantlarında çalışan ve 802.11ac kablosuz teknolojisini kullanan çok bantlı ağ cihazlarıdır. Mesh teknolojisine sahip bazı modellerde verileri sıralı olarak değil aynı anda birden çok uyumlu kablosuz istemciye aktaran Çok Kullanıcılı Çoklu Giriş ve Çoklu Çıkış (MU-MIMO) teknolojisi bulunur. Birçok Wi-Fi sistemi, en iyi performansı sağlayabilmek için yoğunluğu az olan radyo bandını otomatik olarak seçmek için bant yönlendirmeyi kullanır.

Mesh teknolojili cihazlar, ebeveyn yönetimi ve misafir ağı yönetimi gibi kullanım kolaylığı için tasarlanan cihazlardır ve bağlantı noktası iletme ve kablosuz güvenlik ayarlarını yapılandırmanıza izin verirler. Ancak klasik bir yönlendirici ile aldığınız bireysel bant kontrolü, güvenlik duvarı ayarları ve kablosuz iletim hızı ayarları gibi gelişmiş ağ yönetimi özellikleri bulunmamaktadır.

Ev Wi-Fi sinyalini artırmaya yardımcı olabilecek çok sayıda kablosuz ağ cihazları bulunur. Bu nedenle eviniz için en iyi çözümü  belirlemek için Wi-Fi ihtiyaçlarınızı belirlemeniz gerekir.

Single Band ve Double Band Router Nedir?

Tek Bantlı Yönlendirici (Single Band Router): Kablosuz bağlantı için yalnızca bir frekans, yani 2.4 GHz kullanan bir yönlendiricidir. Tek bantlı yönlendirici, Wireless-N standardına (802.11n) bağlı olarak, 300 Mbps'ye sınırlı internet hızı sağlar. Cihaz Önceliklendirme ve Android uygulama ile izleme gibi modern özellikler, tek bantlı yönlendiriciler tarafından desteklenebilen özellikler değildir. Tek Bantlı Yönlendirici aralığı daha kısadır ve daha düşük sinyal gücüne sahiptirler. Ekonomik olduğundan evler ve küçük işletmelerde tercih edilebilir.

Çift Bantlı Yönlendirici (Double band Router): 2,4 GHz Çift bantlı yönlendiriciler, 5 GHz frekans bandını kullanırlar.Tek Bantlı yönlendiriciye kıyasla daha iyi bir hıza ve daha uzun kapsama alanına sahiptir. Çift bantlı yönlendiriciler, modern donanım aygıtlarının çoğunu destekler. Bağlanan cihaz sayısı arttıkça Wi-fi hızını biraz düşürebilir. Bantlar arasında otomatik geçiş mümkündür. Maliyeti yüksek olduğundan büyük işletmeler veya çok katlı evlerde tercih edilebilir.

Tek Bant Router mı Çift Bant Router mı?

Bulunduğunuz alan geniş bir alansa ve kör noktalar fazlaysa veya bağlanan kişi sayısı fazlaysa ve herhangi bir maddi kaygınız yoksa çift bantlı yönlendirici sizi için en makul seçenektir. Ancak küçük bir evdeyseniz veya küçük bir işletmede için yönlendirici edinmeyi düşünüyorsanız, tek bantlı yönlendirici sizin için hem ekonomik hemde faydalı olacaktır.

Modem Satın Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Modemlerin tüm önemli yönlerine ve modem çeşitlerimize değindiğimize göre, satın alma konusunda dikkat etmemiz gereken faktörlere bakalım. Detaylı olarak açıklayacağımız bu faktörler, ihtiyacınız doğrultusunda yapacağınız modem seçiminize oldukça faydalı olacaktır.

1. ISP (İnternet Servis Sağlayıcısı) Uyumluluğu

Bir modem seçmeden önce, satın almayı düşündüğünüz modemin mevcut İnternet Servis Sağlayıcınız ile uyumlu olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Bulunduğunuz bölgede mevcut internet ağı ile uyumlu modem satın almanız gerekir. Mevcut internet ağını (DSL, VDSL veya Fiber) servis sağlayıcınız ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

2. Modemin Türü

Satın alacağınız modemin türü bulunduğunuz bölgedeki internet bağantı türüne göre uygun olmalıdır. Örneğin hızlı internet istiyorsunuz ve VDSL modem satın aldınız. Bulunduğunuz bölgede VDSL bağlantı türü bulunmuyor ve alt yapı desteklenmiyorsa modeminiz işe yaramayacaktır. Diğer yandan günümüzde internet servis sağlayıcılarına başvuru yapıldığı sırada, servis sağlayıcı bulunduğunuz bölgedeki bağlantı türünü kontrol ederek sizi sunabilecekleri internet bağlantısı ile ilgili bilgilendirirler ve tercih edeceğiniz bağlantı türüne uygun bir modemi satın aldığın paket ile birlikte kiralarlar. Ancak modem seçme şansımız var. Kullanmanız gereken modem türünü belirledikten sonra daha yüksek teknolojilere sahip modemleri tercih edebilirsiniz.

3. Mbps Değeri

Modemler söz konusu olduğunda, Mbps megabayt değil, Megabit anlamına geliyor. Bir bayt yapmak için 8 bit gerektiğinden, 50 Mbps modem hızı saniyede 6 ila 7 megabaytlık veri aktarır. Mbps değerinin anlamını bilmek hız karşılaştırması yaparak modem satın almanıza yardımcı olur. Örneğin oynamayı sevdiğiniz bir oyunun saniyede kaç megabaytlık veri ile çalıştığını biliyorsanız, hız karşılaştırması yapmanız uygun modemi bulmanızı kolaylaştıracaktır.

4. DOCSIS Protokolleri

Modem üreticileri, modemin model numarasına bağlı olarak DOCSIS sürümlerini DOCSIS 3.0 veya DOCSIS 3.1 olarak belirler. Modem satın alırken bu kavramın anlamını bilmeniz gerekir. DOCSIS teknolojisi, kablolu internet sağlayıcılarının internet erişimi ve geniş bant desteği sunarak kablolar aracılığıyla veri gönderebilmelerini sağlayan teknolojidir. Daha hızlı bir internet için DOCSIS uyumluluğu olmazsa olmazdır. isteğe bağlı olarak 3.0 ve 3.1 sürümleri tercih edilebilir.

5. Bağlantı Noktaları (Ethernet Port Sayısı)

Hızlı internete erişmek istiyorsanız, birden fazla Ethernet portu olan modemler satın almayı düşünebilirsiniz.Temel internet hızları ve erişimi arıyorsanız, tek portlu modemler yeterlidir. Ancak ev ve ofisinizi yönlendiricilerle akıllı internet noktalarına dönüştürmekle ilgileniyorsanız, birden çok bağlantı noktasına sahip modemleri tercih etmeniz gerekir. Ev veya işletmeniz için satın alacağınız modem DOCSIS 3.1 modem ise, 2 Ethernet bağlantı noktası bulunan bir modem tercih etmelisiniz.  Yönlendiriciler ile birlikte kullanacağınız bu modem ile gerekli hız ve internet erişimine sahip olursunuz.

6. GHz Desteği

2.4 GHz desteği bulunan ve hem 2.4 GHz hem 5 GHz desteği bulunan modemler bulunur. 2.4 GHz destekli modemlerde veri işleme hızı düşük olduğundan internet hızları da düşüktür. Eviniz veya küçük bir işletme için düşündüğünüz zaman 2.4 GHz desteği yeterli gelebilir. Ancak daha büyük ev veya ofis tarzı yerlerde bağlanan kişi sayısı artacağından internet hızında sorun yaşanacaktır. 2.4 GHz ve 5 GHz'nin bir arada bulunduğu modemlerde veri işleme hızı daha yüksektir. Modem seçiminizi yaparken göz önünde bulundurmanız gerekir.

7. Ebeveyn Kontrolü Desteği

Ebeveyn kontrolü desteği çocuklu ailelerde oldukça önemlidir. Günümüzde çocuklar 5 yaşından itibaren yoğun bir şekilde internet üzerinden videolar izleyerek, müzik dinleyerek veya oyun oynayarak zaman geçiriyorlar. Ebeveyn kontrolü desteği ebeveynlerin, çocuklarının internetteki zararlı sitelere, videolara ve zararlı oyunlara erişimini kısıtlayabilmesine imkan sağlar.

8. Anten Gücü

Modemlerimizi incelerken de değindiğimiz anten gücü dBi cinsinden ifade edilir ve Wi-Fi için en önemli etkendir diyebiliriz. Anten gücü kablosuz internetin kapsama alanı ve çekim gücünü ifade ettiğinden, modem seçiminizi ihtiyacınıza uygun çekim gücüne sahip bir modemden yana yapmalısınız. Günümüzde çoğu modem 5 dBi anten gücündedir. Daha yüksek anten gücüne sahip modemler daha yüksek maliyetlerde olsa da satılıyor.

9. Fiyat Planı (Satın Al veya Kirala)

Bir internet sağlayıcıya başvurduysanız ve internetinizi bağlatmak üzereyseniz, modem servis sağlayıcı tarafından size kiralaacaktır. Genellikle satın aldığınız internet paketine modeminizde dahil edilir. Faturanıza yansıyan bir maliyet karşılığında kiraladığınız modemi, sözleşmenizin iptali veya sonlanması halinde iade etmeniz gerekir. Servis sağlayıcılar satışa sundukları internet paketleri ile birlikte modem kiralatırlar. Ancak bu modemler bazen bulunduğunuz alanda yeterince etkili olmaya biliyor. Bulunduğunuz alan için kiraladığınız modem hız ve veri aktarımı için uygun değilse modemi kiralamak yerine satın alabilirsiniz.

Modemler internet ile bağlantı kurmamızı sağlayan aygıtlar olduğundan günümüzde hayati bir önem taşıyor. Bu nedenle de en iyi modemi seçbilmek için araştırmalar yaparız. İş, eğitim, eğlence ve birçok sektörü ayakta tutan internete erişebilmek günümüzün olmazsa olmazlarıdır. Her ne kadar sürekli cep telefonlarımızda internet paketleri bulunsa da çoğu zaman bu paketler yüksek maliyetlere dönüşür. Sebebinin internet aşım bedeli olduğunu çoğumuz tahmin edebiliyoruz. Ev ve iş yeri internet bağlantıları bu noktada hayatımızı hem daha ekonomik hemde daha özgür bir noktaya taşıyor. Sınırsız ve hızlı internet ile birlikte işlerimiz aksamadan devam ederken diğer yandan kabarık cep telefonu faturalarından da kurtulmamıza yardımcı oluyor. İlk defa evinize veya iş yerinize internet başvurusu yapıyorsanız veya servis sağlayıcınızın sunduğu modem yeterli gelmiyorsa, iyi bir modem satın almanız uzun vadede yapacağınız iyi bir yatırım olacaktır.


Modemler ve internet erişiminde çeşitli amaçlarla kullanılan diğer ağ ürünlerini incelediğimiz bu çalışmada, an itibariyle en iyi modem markalarından biri olan Keenetic tarafından üretilen Keenetic DSL Extra AC1200 modemini en iyi modem olarak seçtik. Bu modemi aynı zamanda en iyi adsl modem, en iyi vdsl modem ve en iyi vdsl2 modem olarak değerlendiriyoruz. VDSL altyapı, ülkemizde en yaygın altyapı olduğundan özellikle "VDSL modem tavsiye" arayanlara Keenetic DSL Extra AC1200 modemini öneriyoruz.

İncele10 Yazar Kutusu Profil Görselimiz
İncele10 Editör Ekibi

Doğrudan satın alma önerileri ile hayatı kolaylaştırıyoruz. Sonuçları kolayca karşılaştırabilmeniz için araştırmacılarımız, bağımsız incelemeler için her gün yeni ürünler seçiyor.

Reklamsız. Sadece gerçek testler.

Tek yapmanız gereken en iyiler arasından seçim yapmak.

LinkedIn




Bir cevap yazın

Yorumlar

  1. cenap tokadam says:

    aydınlatıcı bilgi için teşekkürler